# Carnival Tickets

Alignments to Content Standards: 4.OA.A.3

Every year a carnival comes to Hallie's town. The price of tickets to ride the rides has gone up every year.

Year Ticket Price
2008 \$2.00 2009 \$2.50
2010 \$3.00 2011 \$3.50
2012 \$4.00 1. In 2008, Hallie’s allowance was \$9.00 a month. How many carnival tickets could she buy with one month's allowance?
2. If her allowance had stayed the same, \$9.00 a month, how many carnival tickets could she buy in 2012? 3. In 2012, Hallie’s allowance was \$14.00 per month. How much did her monthly allowance increase between 2008 and 2012?
4. How much more did a carnival ticket cost in 2012 than it did in 2008?
5. Was Hallie able to buy more carnival tickets in 2008 or in 2012 with one month's allowance?
6. What would Hallie's allowance need to be in 2012 in order for her to be able to buy as many carnival tickets as she could in 2008?
7. What happens to your ability to buy things if prices increase and your allowance doesn’t increase?

## IM Commentary

1. If she has \$9 and tickets cost \$2 each, we divide 9 by 2 to find out how many tickets she has (this is a "How many groups?" division problem). $$9 ÷ 2 = 4 \text{, with a remainder of }1$$ So she could buy 4 carnival tickets with one month's allowance in 2008 and would have \$1.00 left over. 2. As before, we divide to find how many tickets she can buy. 9 ÷ 4 = 2 with a remainder of 1. So if her allowance was \$9.00 in 2012, she could only buy 2 tickets with one month's allowance.
3. Her allowance was \$9.00 and now it is \$14.00, and $$14 - 9 = 5$$ so her allowance increased by \$5.00. 4. Since Tickets cost \$4 in 2012 and they cost \$2.00 in 2008, and $$4 - 2 = 2$$ a carnival ticket cost \$2.00 more in 2012 than it did in 2008.
5. We will divide as we did in parts (a) and (b) $$14 \div 4 = 3 \text{, with a remainder of }2$$ So she could buy 3 carnival tickets with one month's allowance in 2012 and would have \$2.00 left over. Even though her allowance went up, the number of tickets she could buy went down. 6. Since carnival tickets cost \$4.00 in 2012 and she could buy 4 tickets in 2008 , and 4 × 4 = 16, her allowance in 2012 would need to be at least \\$16.